Jaarbijeenkomst European Association of Archaeologists in Maastricht

Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 30/08/2017 - 02/09/2017
Hele dag

Categorieën Geen Categorieën


Maastricht van 30 augustus tot en met 2 september 2017 hart van archeologisch Europa

Eind augustus 2017 komen meer dan tweeduizend archeologen uit heel Europa in Maastricht bij elkaar. Het betreft de 23stejaarbijeenkomst van de leden van de European Association of Archaeologists (EAA).

Tijdens het vierdaagse congres, dat loopt van 31 augustus tot en met 3 september, zal speciale aandacht worden besteed aan het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Valletta (Malta). Dit verdrag is in Europa van grote invloed geweest op het onderzoek, de bescherming en de presentatie van het Europese archeologische erfgoed. Het jubileum biedt een uitgelezen mogelijkheid om terug te kijken en de vraag te beantwoorden wat er is bereikt. De conferentie biedt echter aan de deelnemers ook de uitnodiging om samen nieuwe initiatieven te formuleren, in de geest van het verdrag dat ten grondslag lag aan de Europese Gemeenschap en dat ook in 1992 werd gesloten, in Maastricht. Het congres vindt plaats in MECC Maastricht en omvat bijna 1700 lezingen, verdeeld over 190 sessies. Het congres zal vele nieuwe inzichten bieden in de geschiedenis van Europa en haar regio’s, van de eerste menselijke aanwezigheid tot en met de Tweede Wereldoorlog. In dat kader biedt de bijeenkomst ruimte voor sessies waar sprake is van een vergelijking van langlopende regionaal-archeologische projecten. Daarnaast komt de vraag aan de orde hoe het archeologische erfgoed voor toekomstige generaties kan worden veiliggesteld zodat archeologische resten later met betere methoden en technieken en vanuit nieuwe vragen kunnen worden bestudeerd. In de Maastrichter editie van de annual meeting van de EAA wordt speciale aandacht besteed aan de veelzijdige relatie tussen archeologie en publiek. Kunst speelt hierbij een vooraanstaande rol. Het Europese project NEARCH en de Maastrichtse Van Eyck Academie verzorgen in dat kader een speciale congresdag en een tentoonstelling. Acht kunstenaars presenteren op basis van een intensieve dialoog met archeologen hun verbeelding van The materiality of the invisible. Rond de EAA-bijeenkomst zijn in samenwerking met het Limburgs Geschied-  en Oudheidkundig Genootschap verschillende archeologische excursies in de Euregio georganiseerd.

De organisatie van de bijeenkomst is in handen van de EAA, de Gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De partners worden ondersteund door congresbedrijf Klinkhamer Group.

Zie www.eaa2017maastricht.nl/ voor meer informatie. Het is niet meer mogelijk om sessies of lezingen aan te melden. Deelname staat open tot het begin van de bijeenkomst. De kosten voor deelname bedragen € 170,- (lidmaatschap van de EAA is verplicht).

Powered by Events Manager

Publicatiedatum: 23 maart 2015