Symposium Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer

Wanneer

28/06/2023    
10:00 - 17:00

Waar

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5, Amersfoort, Utrecht, 3811 MG
Kaart niet beschikbaar

Landschap Verbindt – De Schoonheid van Ons Land, over ruimtelijke kwaliteit, landschap en omgevingsbeleid

22 februari 2023

Beste lezer,

Graag nodigen we u uit voor het gezamenlijk symposium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en Staatsbosbeheer over de verbinding tussen natuur, landschap en erfgoed. Op 28 juni organiseren we deze jaarlijkse bijeenkomst opnieuw, nu rond het thema ruimtelijke kwaliteit en schoonheid.

Vanaf eind jaren veertig tot begin jaren zestig van de twintigste eeuw gaf Uitgeverij Contact een reeks geïllustreerde boeken uit onder de noemer ‘De Schoonheid van Ons Land’. Ze schetsen een “fraai, fier en opgeruimd” beeld van het Nederlandse landschap, “rijk aan historie, cultuur en traditie”. In de daaropvolgende decennia is op allerlei manieren gepleit om de schoonheid van ons land centraal te zetten bij de veranderingen in ons land. Soms door zorgvuldige inpassing van nieuw gebruik, soms door het landschap op grond van een zorgvuldig ontwerp volledig te transformeren. Het resultaat is wisselend.

Anno 2023 is er hernieuwde aandacht voor de schoonheid van ons land. Zo is er een programma Mooi Nederland. De initiatiefgroep Mooiwaarts, onder aanvoering van de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit, probeert de bevordering van ruimtelijke kwaliteit en de rol van adviseurs daarin te borgen. En internationaal heeft de Verklaring van Davos de kwaliteit van de architectuur geagendeerd. Kortom: we zitten opnieuw in een periode waarin het goed is om na te denken over wat kwaliteit is, maar vooral ook hoe daartoe te komen. De ruimtelijke vraagstukken zijn immens, en stapelen zich in de beperkte ruimte die we hebben. Welke rol spelen natuur, erfgoed en landschap in dit debat? Daarover willen we met elkaar in gesprek op woensdag 28 juni.

We hopen op het symposium zo’n 120 professionals te verwelkomen die zich inzetten voor een waardevolle leefomgeving, waarbij de verbinding tussen verleden en toekomst de centrale opgave is.

Het complete programma zal op de website van de RCE worden gepresenteerd. U kunt de datum alvast in uw agenda reserveren, of u direct al aanmelden. De bijeenkomst is alleen fysiek bij te wonen en niet online te volgen.

We ontmoeten u graag op 28 juni!

Met vriendelijke groeten,

Sylvo Thijssen, directeur Staatsbosbeheer
Susan Lammers, Algemeen Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Programma en meer informatie

Direct inschrijven