(Bron: vng.nl) Het verbouwen van bouwwerken valt voorlopig niet onder de Wkb. Minister Mona Keijzer (VRO) heeft dit per brief aan de Eerste Kamer medegedeeld. Het besluit is genomen na een brede afweging van de ervaringen uit de proefprojecten en aandachtspunten rondom kosten. De Wkb geldt nu alleen voor nieuwbouw (GK1).
De minister schrijft dit in een brief waarin zij ingaat op de ervaringen uit proefprojecten, de kosten van kwaliteitsborging en het aantal kwaliteitsborgers.
Lees de brief van de minister met de stand van zaken Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
Zorg bij gemeenten
In de beantwoording heeft de minister aangegeven dat wordt verkend hoe gestapelde industriële bouw onder gevolgklasse 1 (GK1) van de Wkb kan vallen om de woningbouw te versnellen. Voor de VNG is dit niet conform de eerdere afspraken over invoering van de Wkb. Eerst moet de al afgesproken gevolgklasse 1 worden ingevoerd en voldoende ervaring worden opgedaan voor uitbreiding voor de VNG bespreekbaar is.
Vervolgstappen
De minister wil in gesprek met gemeenten, kwaliteitsborgers en marktpartijen onderzoeken hoe kwaliteitsborging bij verbouwprojecten efficiënter kan worden ingericht. Daarbij zal ook gekeken worden naar risico’s en mogelijkheden voor kostenverlaging. De komende zomer worden de resultaten van deze acties en de monitoring van de Wkb gedeeld met de Eerste Kamer.
Monitoring
De monitoring van de Wkb, waaronder de kostenontwikkeling van kwaliteitsborging, wordt jaarlijks uitgevoerd. De eerste resultaten worden in de zomer van 2025 verwacht, gevolgd door een eindevaluatie in 2027. Over dit onderwerp verzamelt de VNG Monitor Omgevingswet en Wkb ook informatie. Zowel wat er via de systemen (DSO) wordt verzameld, als wat de gemeentelijke gegevens laten zien. Hiermee wordt samen met betrokken partijen nauwlettend de vinger aan de pols gehouden om tijdig te kunnen bijsturen.