In de EPBD IV is de eerdere uitzonderingspositie die monumenten hadden bij de energielabelplicht vervallen. Dat betekent dat monumenteneigenaren vanaf mei 2026, net zoals eigenaren van andere gebouwen, verplicht zijn om bij verhuur of verkoop een energielabel te hebben.
Als voorbereiding op deze verplichting is onderzocht of de huidige energielabelsystematiek geschikt is om te gebruiken voor monumenten. De conclusie van dat onderzoek stelt dat dat zo is.
Hoewel monumenten worden uitgezonderd van de minimale energieprestatie-eisen voor utiliteitsbouw is het van belang om monumenteneigenaren handelingsperspectief te geven omdat ook monumenten in 2050 zo energiezuinig mogelijk moeten zijn. In dat handelingsperspectief moet rekening gehouden worden met de voorbehouden vanuit de monumentale waarde.
Omdat de monumentensector al bekend is met verduurzamingsadviezen, vaak DuMo-adviezen genoemd (duurzame monumenten), verken ik nu in overleg met OCW en de monumentensector de mogelijkheden om deze adviezen of andere energieprestatieadviezen als handelingsperspectief te gaan gebruiken.
Dat is vermeld in een brief van 7 maart van de minister Keijzer van VRO aan de Tweede Kamer:
Brief aan Parlement – Verduurzaming gebouwde omgeving
Zie ook: Beoordeling geschiktheid energielabelsystematiek bij monumenten