In een krachtige brief geven de wethouders van het Bestuurlijk Platform Erfgoedgemeenten (BPE) hun reactie op het concept-STOERadvies. Zij geven aan dat ook zij willen versnellen en vereenvoudigen (en daar al hard mee bezig zijn), maar dat zij niet alleen huizen, maar ook toekomstbestendige gemeenschappen willen bouwen. Daarvoor is het nodig om integraal en met oog voor leefbaarheid en ruimtelijke kwaliteit te werk te gaan, óók bij schrappen van regels. De wethouders spreken tenslotte hun steun uit voor de tekstvoorstellen van de Federatie Ruimtelijke kwaliteit voor hoofdstuk 9 van het advies, over welstand en kwaliteitsadvisering. Uit de brief:
Nieuws-persbericht Federatie ruimtelijke kwaliteit – 14 april 202
“Allereerst willen we benadrukken dat u in ons een medestander vindt om tegenstrijdige en overbodige regels te schrappen. Als gemeentelijke bestuurders doen we dagelijks het nodige om regels en verordeningen te verminderen en vereenvoudigen. Ook vindt u in ons een fervente medestander in de urgente woningbouwopgave.
Tegelijkertijd staan we aan de lat voor een samenleving waarin we ons thuis voelen en waarbij de lokale identiteit een belangrijke rol speelt. Het is daarom onze bestuurlijke verantwoordelijkheid om een goede balans te vinden tussen de kwaliteit van de omgeving, de lokale identiteit en het draagvlak voor grootschalige woningbouwprojecten.
Om die reden vragen wij u de versnelling integraal aan te pakken. Betrek in uw eindadvies expliciet leefbaarheid en erfgoed bij de versnelling van de woningbouwopgave. Stuur niet alleen op aantallen, maar ook op behoud en versterking van de lokale identiteit, de sociale samenhang en de ruimtelijke inpassing en beleving. Alleen zo bouwen we niet alleen huizen, maar ook toekomstbestendige gemeenschappen.
Tenslotte willen wij u nog wijzen op de reactie van de Federatie Ruimtelijk Kwaliteit op het STOERadvies. Ook in deze reactie leest u zorgen over de impact van uw advies op de bestaande omgevingskwaliteit en de leefbaarheid in steden en dorpen. Wij onderschrijven deze reactie en de oplossingsrichting voor een effectieve ruimtelijke kwaliteitsadvisering die zeer behulpzaam zal zijn bij onze bestuurlijke verantwoordelijkheid. ”
De brief is ondertekend door wethouders monumenten, verenigd in het Bestuurlijk Platform Erfgoedgemeenten (BPE). Dat is de bestuurlijke pendant van het ambtelijke erfgoednetwerk FGM, waarin zo’n 100 gemeenten verenigd zijn.
Hier de hele brief: reactie BPEop STOER