Expertmeeting kerkenvisies

Kaart niet beschikbaar

Datum/Tijd
Date(s) - 14/11/2019
12:00 - 16:00

Locatie
St Aegtenkapel

Categorieën Geen Categorieën


De toekomst van kerkgebouwen staat in veel gemeenten onder druk. De noodzaak om een visie te ontwikkelen op deze markante gebouwen groeit. Overweegt u om een kerkenvisie op te stellen of bent u er al aan begonnen? U bent van harte uitgenodigd voor de Expertmeeting Kerkenvisies op donderdagmiddag 14 november in de St Aegtenkapel te Amersfoort.

Sinds de start van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed hebben inmiddels 59 gemeenten een decentralisatie-uitkering aangevraagd voor het opstellen van een kerkenvisie. Een groot deel van hen is hiermee inmiddels aan de slag. Tijdens deze bijeenkomst maken we de tussenbalans op en delen we ervaringen met elkaar.

Wat kunt u verwachten?

Vanaf 13.00 uur delen partijen die met een kerkenvisie aan de slag zijn (geweest) hun kennis en ervaring met u. Na een plenaire aftrap zijn er workshops waarin we dieper ingaan op praktische thema’s die u kunt tegenkomen bij het opstellen van een kerkenvisie. Het volledige programma vindt u hier onder.

Voor wie bedoeld?

De expertmeeting is vooral bedoeld voor mensen die werkzaam zijn bij/voor een gemeente en van plan zijn een kerkenvisie op te stellen of daar al mee aan de slag zijn. De ervaring leert dat dit niet alleen ambtenaren cultureel erfgoed zijn, maar ook ambtenaren RO, vastgoed, sociaal of economie/toerisme. Stuur deze uitnodiging dan ook vooral door naar collega’s.

Voor deze bijeenkomst is ruimte voor maximaal 125 deelnemers.

Aanmelden

De bijeenkomst is gratis toegankelijk, maar aanmelden is wel noodzakelijk. U kunt zich aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen.

 

Programma

12.00 uur Inloop met lunch
13.00 uur Opening door Susan Lammers

Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en voorzitter Stuurgroep Programma Toekomst Religieus Erfgoed

  Een jaar kerkenvisies

Tijdens dit plenaire deel gaat dagvoorzitter Mirjam Blott in gesprek met een aantal partijen die vanuit verschillende perspectieven betrokken zijn bij kerkenvisies:

·         Frank Strolenberg, programmamanager Toekomst Religieus Erfgoed

·         Matija Stanicic, projectmanager en Thieu Knibbeler, senior beleidsadviseur gemeente Rotterdam (pilotgemeente)

·         Freek van Genugten, secretaris bisdom Den Bosch

·         Klaas van der Kamp, classispredikant PKN Overijssel en Flevoland

14.00 uur Start deelsessies
Er worden 4 workshops gehouden die elk 2 keer worden gegeven. Bij binnenkomst kunt u kiezen welke workshops u wilt volgen. Tijdens de deelsessies geven we verdieping op een aantal bouwstenen die u kunnen helpen bij het maken van een kerkenvisie. Aan de hand van de ervaringen van de pilotgemeenten en de procesbegeleiders krijgt u meer inzicht in de volgende onderwerpen:

 

1.    Inzetten van data & inventarisatie

Atty de Haan en Inge Slagter, gemeente Súdwest Fryslân
Albert Reinstra, kerken(data)specialist RCE

 

De meeste kerkenvisies starten met een inventarisatie van de kerkgebouwen en eigenaren. Maar waar vindt u de benodigde data voor een kerkenvisie en welke onderdelen kunt u meenemen in de inventarisatie?

 

2.    Waarderingsmethode

Floor Vierenhalm, gemeente Rotterdam

Alwin Kaashoek, procesbegeleider

 

Als alle kerkgebouwen in kaart zijn gebracht, evenals de totale opgave en voorziene ontwikkelingen, is de vraag wat u met dit totaaloverzicht gaat doen. De gemeente Rotterdam heeft een waarderingsmethode ontwikkeld om tot eventuele keuzes te kunnen komen.

 

3.    Het gesprek & stakeholderanalyse

Tessa Beckman, gemeente Amersfoort

Jasper van Deurzen, procesbegeleider

 

Sturen op draagvlak begint bij het begrijpen van stakeholders. Een kerkenvisie is vooral een proces van mensen. Mensen met uiteenlopende ideeën, standpunten en belangen. Deze deelsessie geeft handvatten om bewust om te gaan in het proces met verschillende ‘stakeholders’ of ook wel ‘belanghebbenden’.

 

4.    Vorm van kerkenvisie

René Westerman, gemeente Ooststellingwerf en Alice Gut, gemeente Utrecht

Jorien Kranendijk, projectleider programma Toekomst Religieus Erfgoed

 

Hoe gaat de kerkenvisie eruit zien? Wat wordt het resultaat van het proces en welke vorm past bij u? Tijdens deze sessie wordt een palet aan mogelijkheden geboden en twee gemeenten delen hun ervaringen.

16.00 uur Afsluiting en netwerkborrel