Erfgoed en duurzaamheid is het thema van de gezamenlijke kennisdag van de Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) op vrijdag 27 september. Wegens het grote aantal aanmeldingen is er een wachtlijst.
Tijdens deze interactieve dag staat het delen van kennis en informatie centraal. Er is een grote diversiteit aan presentaties. Van verduurzaming van monumenten en de toepassing van zonnepanelen, tot klimaatadaptatie en de mogelijke impact van landelijk duurzaamheidsbeleid op erfgoed.
Aanmelden
Deelname is kosteloos, maar aanmelden is wel nodig. Omdat de dag vol is, is er een wachtlijst. Dat kan met een email naar [email protected].
Programma
09.30 uur Inloop en ontvangst
10.00 uur Welkom; Karin Westerink (FGM)
10.10 uur Project energiescans door drie gemeenten in de Achterhoek
Martijn Haitink, Huis en Erfgoed Collectief
10.30 uur Stand van zaken ERM over richtlijnen duurzaamheid – inclusief filmpje Walter de Koning, ERM
10.50 uur Markt 85 Delft, een praktijkcasus
Vera Franken, TAK architecten
11.10 uur koffiepauze
11.30 uur Klimaatadaptatie: Landgoederenzone Baakse Beek-Bronkchorst
Astrid Stokman, Land-id
11.50 uur Projecten Schouwenburg en stadsverwarmingsproject Elburg
Fenneken Anneveld, eigenaar De Schouwenburg en architect
12.10 uur Damp-open vs. damp-dicht
Marc Stappers, RCE
12.30 uur lunch
13.30 uur Kenniscarrousel: 30 minuten per ronde, iedereen kan twee workshops volgen
Werkgroep duurzaamheid, voorzitter Hugo Alefs (Haarlem)
13.30 uur ronde 1 carrousel
14.00 uur ronde 2 carrousel
- Vraag het een bouwfysicus
Soms roept na-isolatie vragen op en hoe zat het ook alweer met damp-open en damp-dicht? Bouwfysicus Arjan Pleysier van adviesbureau Deerns, Rowdy van Roggen (Groningen), Martijn Andela (Rheden) en Berber Westerhuis (Delft) zullen met u in gesprek gaan. Neem daarom vooral een casus mee uit de praktijk die we kunnen bespreken.
- Van energiescan naar uitvoering
Hoe krijg je monumenteneigenaren zover dat ze hun pand op verantwoorde wijze energiezuiniger maken? Er wordt ingegaan op energiescans voor monumenten en good practices worden gedeeld. Zo licht Rogier Havermans van de Monumentenwacht Zeeland het monumentenpaspoort toe. Hoe werkt dit en werkt het? Samen met Annet Hannewijk (Middelburg) en Coraline Vester (Apeldoorn) gaat hij verder in gesprek met de groep.
- Zonnepanelen in beschermde stads- en dorpsgezichten
Is er ruimte voor meer zonnepanelen in onze beschermde stads- en dorpsgezichten? Korte presentatie door Richard Rodenburg (Utrecht) en Hugo Alefs (Haarlem) met een aantal voorbeelden van (recent) beleid en stellingen waarover het gesprek gevoerd gaat worden.
- Klimaatadaptatie en erfgoed
Wat zijn de kansen en opgaven voor erfgoed bij het klimaatbestendig maken van onze leefomgeving? Introductie door Rob Hendriks (Utrecht) over klimaatadaptatie, o.a. hitte in de stad (hittekaart), de rol van monumentale bomen en parken, koeling en wat de betekenis is voor erfgoed?
14.30 uur Stand van zaken Routekaart en RES-sen. Wat betekenen de routekaart en de RES-sen nu voor ons als gemeenten en wat kunnen/moeten we ermee?
Els Romeijn, RCE
14.50 uur Speakers Corner
- Yvonne Ploum, directeur Erfgoedacademie stelt zich voor en licht de plannen van de Erfgoedacademie toe voor de cursus duurzaamheid die in de planning staat
- wie zich verder aanmeldt
15.10 uur Samenwerken aan verduurzamen van monumenten Arjan de Zeeuw, RCE
15.20 uur Korte reflectie op de dag en afsluiting Karin Westerink, FGM
15.30 uur afsluiten met borrel
16.00 uur einde