Monument van morgen: Video’s tonen mogelijkheden verduurzaming monumenten

Bij eigenaren van monumenten die hun historische gebouw willen verduurzamen leven vaak veel vragen. Denk aan: Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn er? En: Kan ik mijn historische woning net zo goed isoleren als een nieuwe woning? Een nieuwe videoserie van de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt antwoord op deze en andere vragen en helpt monumenteigenaren bij hun verduurzamingsambitie. Dit onder de titel: ‘Monument van morgen’.

De balans vinden
In de eerste uit een reeks van vier video’s tonen een Delftse monumenteneigenaar en een restauratiearchitect wat zij hebben gedaan om een beeldbepalend gebouw in de binnenstad van Delft aan te passen aan hedendaagse duurzaamheidseisen. De eigenaar laat zien welke verwarmingstechniek hij heeft geïnstalleerd en hoe hij oorspronkelijke elementen in de woning weer terug heeft laten komen.

Volgende afleveringen, die later dit jaar tot stand komen, gaan in op specifieke zaken als ventileren en isoleren, en materiaalkeuzes. De eerste video is te zien op het Youtube-kanaal van de stichting ERM en via: https://www.youtube.com/watch?v=d89xKgTp0rM.

De video wordt voor het eerst gepresenteerd op vrijdag 27 september tijdens het symposium ‘Erfgoed in het huidige en toekomstige klimaat’, verzorgd door de Federatie Grote Monumentengemeenten en de RCE.

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
De video’s worden gemaakt in opdracht van de stichting ERM (Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg) en in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ERM is een koepelorganisatie, die kwaliteitsrichtlijnen en normen voor de restauratiesector beheert en het gebruik daarvan stimuleert. De ERM levert een bijdrage aan duurzaamheid (klimaat & energie; materialen) in de monumentenzorg.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is onderdeel van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en zet zich door middel van advisering en kennisontwikkeling in op het gebied van erfgoed en duurzaamheid. Denk aan energiebesparing en energieopwekking voor gebouwde monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, wijken met bijzondere kwaliteiten en duurzame energie in het landschap.