Instandhoudingssubsidie en Woonhuissubsidie nu aan te vragen

Roermond, Limburg Foto: Bert Kaufmann via wikimedia

Het is inmiddels weer mogelijk om subsidies voor monumenten aan te vragen. Van 1 maart tot en met 30 april kunt u als eigenaar van een rijksmonumentaal woonhuis de woonhuissubsidie aanvragen over kosten gemaakt in het voorgaande jaar. Voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn kunnen eigenaren van 1 februari tot en met 31 maart 2020 instandhoudingssubsidie (Sim) aanvragen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Instandhoudingssubsidie
Op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kunt u alles lezen over de Instandhoudingssubsidie en de voorwaarden voor 2020. Deze subsidie is bedoeld voor rijksmonumenten die geen woonhuis zijn, zoals een kerk, molen of fabriek. Ook groene en archeologische monumenten vallen onder deze subsidieregeling. Het subsidiepercentage bedraagt 60%. In augustus ontvangen aanvragers een toekenning of afwijzing.

Woonhuissubsidie
De woonhuissubsidie is, zoals de naam al aangeeft, wél bedoeld voor eigenaren van woonhuizen. Particuliere eigenaren, maar ook leden van Verenigingen van Eigenaren met een rijksmonument en aandeelhouders van een landgoed komen voor de woonhuissubsidie in aanmerking.  U leest hier meer over op de website van Monumenten.nl.