Heritage Europe presenteert richtlijnen voor heropbouw cultureel toerisme voor steden

Heritage Europe (European Association of Historic Towns and Regions (EAHTR) heeft in samenwerking met de Organisation of World Heritage Cities een document met richtlijnen opgesteld die erfgoedrijke gemeenten en organisaties helpt bij plannen voor een duurzame toekomst. De Federatie Grote Monumentengemeenten (FGM) maakt deel uit van het internationale netwerk Heritage Europe.

Cultureel Toerisme, Amsterdam
Cultureel Toerisme, Amsterdam Beeld: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed via Wikimedia (CC BY SA 3.0)

Overal ter wereld heeft de door Covid-19 veroorzaakte crisis, een drastisch effect gehad op de toeristische sector. In veel landen is het zelfs geheel tot een halt geroepen. Het is duidelijk dat de brede sociale en economische impact van de pandemie moet leiden tot een fundamenteel andere manier van denken over hoe we ons leven inrichten.

De EAHTR ziet in toenemende mate een leidende rol om het cultureel toerisme duurzaam veilig te stellen is weggelegd voor historische en erfgoedrijke steden. Met een serie richtlijnen, die deze week zijn gepresenteerd, laat de organisatie zien hoe besluitvormers hun eigen bestaande benadering kunnen beoordelen en kunnen beginnen met het opstellen van een concreet actieplan voor een betere duurzame en veerkrachtige toekomst. De mondiale Covid-19 pandemie biedt hen en ons allemaal een unieke kans om de uitdaging aan te gaan en ervoor te zorgen dat crisis ook een zilveren randje krijgt.

De richtlijnen zijn hieronder vrij te downloaden (pdf).