Gemeente Leiden publiceert richtlijnen voor verduurzaming karakteristieke panden

Wilt u uw historisch gebouw comfortabeler en energiezuiniger maken? Welke duurzaamheidsmaatregelen zijn mogelijk in een monument? Het isoleren van juist oudere gebouwen ligt voor de hand, maar is niet altijd zonder risico’s. Het is daarom belangrijk die ingrepen te doen die passen bij uw woning.  De specialisten van Erfgoed Leiden geven u graag advies.

Brochure

In onze brochure leest u waar u rekening mee moet houden, als u uw historische woning energiezuiniger wilt maken. Met toepassing van ‘quick-wins’ is snel resultaat te boeken.Na-isoleren en het duurzaam opwekken van energie vragen om investeringen die zich na verloop van tijd terugbetalen. Klik hier voor de brochure (PDF).

Dubbel glas

Plaatsen van dubbel glas in de vensters van een historisch pand vraagt meer aandacht. Vaak is bij historische ramen de dikte van het raamhout beperkt, zodat dubbel glas niet zonder meer past in de bestaande sponning. De gemeente streeft ernaar bij monumenten  en andere historische panden zoveel mogelijk historisch materiaal te behouden en het historische gevelbeeld zo min mogelijk aan te tasten. Daarom zijn richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van isolerende beglazing.

Karakteristieke panden

Naast de richtlijnen voor het plaatsen van dubbel glas heeft de gemeente richtlijnen opgesteld voor aanpassen van raamhout voor isolatieglas en het isoleren van dakkapellen en platte daken bij karakteristieke panden. Bij deze panden is het materiaal zelf niet beschermd maar het aanzicht wel. De gemeente streeft ernaar bij karakteristieke panden het historische gevelbeeld zo veel mogelijk te behouden. Daarom zijn richtlijnen opgesteld voor het verduurzamen van karakteristieke panden.

Websites

Kijk voor nog meer tips of voorbeelden op de landelijke website www.degroenemenukaart.nl/leiden die speciaal voor Leiden is voorzien van de lokale regelgeving.

Wilt u handige tips op uitvoeringsdetail per specifieke duurzaamheidsmaatregel? Dan kunt u terecht op de website www.toolkitduurzaamerfgoed.nl